Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Manik oh Manik

September 15, 2010 | By | 40 Comments

Manik boleh digunakan sebagai hiasan sulaman manik pada pakaian, atau membuat beberapa item yang lain. Ini termasuklah objek, kecil dekoratif yang menusuk untuk jahitan atau merangkai, dan beberapa manik boleh dijahit bersama pada getah ke bentuk kalung. Ini adalah bentuk umum dari perhiasan untuk kaum perempuan, dan boleh dibuat dengan cara yang berbeza sesuai dengan keperibadian mereka. Dan jika anda berfikir bahawa manik hanya untuk membuat perhiasan maka anda berada dalam satu kejutan besar.

Pelbagai bentuk baru rekaan sulaman manik.

Beadwork atau sulaman manik kini telah mengalami banyak bentuk-bentuk baru. Ada manik-manik asli dan buatan manusia dengan pelbagai bentuk, warna dan saiz yang boleh digabungkan untuk mencipta karya yang indah dalam rekaan sulaman manik. Manik boleh dibuat menjadi berbagai bentuk, seperti bulat, oval, dan persegi, sesuai keperluan. Manik juga boleh dibuat dari sejumlah bahan, seperti tulang, cangkang, gigi, cakar, batu, tanah liat, logam atau bahan keras lain yang mampu menjaga bentuk dan mempunyai lubang di dalamnya, sehingga memungkinkan untuk melampirkan perhiasan dengan getah atau logam.

Tujuan sendiri rekaan sulaman manik.

Sulaman Manik melayani beberapa tujuan dan boleh digunakan untuk menghiasi atau memperindah baju atau aksesori, seperti tas tangan, kasut atau mantel. Iaa juga boleh digunakan untuk membuat barang-barang hias dekorasi dalaman rumah, seperti bantal selimut dan alas meja. Ia juga dapat digabungkan dengan manik dan benang sulam lain untuk menyulam rekaan corak yang lebih cantik. Ia  sangat sederhana dan mudah sehingga sesiapapun mampu menggunakannya. Dan itulah sebabnya ia mendapatkan populariti di kalangan wanita yang kini boleh membuat potongan-potongan perhiasan mereka sendiri kurang dari setengah kos barang perhiasan biasa yang terdapat di pasaran.

Nilai tambah sulaman manik.

Beberapa manik-manik, seperti kristal Swarovski, yang mahal, tetapi mempunyai nilai tambah yang besar bagi produk mereka juga digunakan. Lalu ada manik-manik yang mempunyai daya tarikan spiritual, seperti orang menggunakan Tasbih untuk menjaga hitungan doa.

Permintaan untuk item bermanik.

Malahan telah wujud peningkatan berlebihan dalam permintaan untuk item bermanik. Di antara berbagai macam manik yang terdapat di pasaran, seseorang boleh memilih mana-mana kualiti dan harga manik yang paling sesuai dengan anggaran dan cita rasa mereka.

Ikhlas,

Syahida Ramli,

Pengasas, Butik Akademi Sulaman Sri Classic Collection

Moderator Online Courses Sulaman Manik.

jom daftar online sulaman manikp/s: Jom belajar sulaman manik bersama kami.

Submit a Comment