Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Blog Sulaman Manik dan Labuci

Informasi dan maklumat terbaru serta terkini

Mahir Teknik Seni jahitan Manik Crumble dan Jangan Hanya Mempelajari Rekaan Corak Jahitan jahit manik crumble

July 30, 2014 | By | 60 Comments

Mutiara bersama pattern jahit manik crumble ibarat isi dan kuku. Kedua-dua bahan ini sangat rapat serta mengimbangi di antara satu dengan yang lain untuk menyulam corak jahit manik crumble. Tidak itu semata-mata, bersama berbagai rupa dan saiz mutiara atau manik yang menyingkap pattern design jahit manik crumble yang amat cantik berjaya mendorong anda terpesona jika ternampaknya. Selain itu juga, teknik-teknik penghasilan jahit manik crumble adalah yang penting pada anda mencorakkan pattern design jahit manik crumble dengan sungguh mempesonakan. Read More

seni sulam manik Dapat Mencantikkan Busana tempahan Polos Untuk Amat Anggun serta Ceria.

July 28, 2014 | By | No Comments

Adapun seni sulam manik adalah seni kerajinan tangan yang boleh mencantikkan lagi baju pakaian yang polos agar kelihatan lebih menawan. Sekiranya dahulu jarang individu yang mengenakan seni sulam manik ini tetapi oleh kerana ramai perempuan yang berkerjaya, maka agak ketinggalan jikalau pakaian dibiarkan polos tanpa seni sulam manik. Read More

Manik 3D & Teknik Jahitan Manik Terkini

July 27, 2014 | By | 40 Comments

Tibanya tahun 2011, maka fesyen jahitan manik terkini turut berubah. Teknik jahitan manik terkini lebih tertumpu kepada teknik manik 3D, di mana ia seakan-akan natural atau hidup. Ini bermakna, ia tidak hanya melekat pada fabrik tetapi juga boleh tergantung di atas fabrik. Dan itulah uniknya jahitan manik terkini di mana bunga-bungaan atau elemen-elemen lain boleh bergerak-gerak di atas fabrik seperti mana bunga-bungaan semula jadi.

Read More

Kaedah Ketika Memperkemaskan Jahitan Sulaman Manik Anda

July 25, 2014 | By | 40 Comments

Apakah kaedah dalam menyulam manik labuci dengan kemas? Itulah pertanyaan yang kerap disoal kepada saya semasa saya mengadakan bengkel sulaman manik. Sebenarnya, sulaman manik kristal yang cantik amat mudah diperoleh apabila anda mengekalkan mood dalam menyulam manik labuci.

Read More

Penggunaan Manik Biji Padi Dalam Corak Rekaan Sulaman Manik

July 24, 2014 | By | 41 Comments

Manik biji padi, mampu memberikan kelainan dalam cita rasa menjahit rekaan sulaman manik anda. Penggunaan manik biji padi ini, amat sesuai jika dipadankan dengan menggunakan manik bulat kecil semasa proses menjahit rekaan sulaman manik.

Read More

Menghadiri Kelas Belajar seni sulam manik Berpandukan Kehendak Anda.

July 22, 2014 | By | No Comments

Pabila seni sulam manik menjadi satu ikutan untuk fabrik pakaian wanita, keinginan menghadiri kelas belajar seni sulam manik pasti terlintas dek disebabkan harga upah tempahannya begitu mahal. Mungkin pada sesetengah individu yang berkemampuan mahupun yang tidak ada masa, sanggup membayar upah tempahan seni sulam manik yang tinggi untuk sesuatu rekaan manik untuk pakaian mereka. Macam mana pula dengan individu yang tak berkemampuan untuk membayar beratus-ratus ringgit malah ada yang menjangkau ribuan ringgit pada sesuatu rekaan seni sulam manik. Read More

Tambah Manik dengan Projek Sulaman anda

July 21, 2014 | By | 40 Comments

Salah satu cara yang paling menarik yang anda boleh lakukan untuk menghiasi projek sulaman anda adalah dengan menambah manik-manik kepada jahitan busana anda. Menambah manik membawa tiga dimensi untuk melihat sulaman anda serta dapat menambah hasil bentuk yang unik bersama keindahan bunga secara visual. Dengan populariti saat ini dari sulaman manik dan membuat perhiasan, ada beberapa manik yang menakjubkan sedia bagi anda untuk membeli dan boleh ditambah kepada projek sulaman anda.
Read More

Pelajari Teknik Seni jahitan Manik Crumble dan Usah Sekadar Mempelajari Design Seni jahitan sulaman manik crumble

July 19, 2014 | By | 60 Comments

Mutiara dengan corak sulaman manik crumble ibarat isi bersama kuku. Kedua-dua elemen ini sangat rapat juga mengimbangi antara satu dengan yang lain untuk menjahit corak sulaman manik crumble. Tidak sekadar itu semata-mata, bersama pelbagai bentuk juga saiz mutiara mahupun manik yang mempertontonkan pattern design sulaman manik crumble yang amat menarik berjaya mendorong anda terpesona sewaktu terpandangnya. Selain itu juga, teknik-teknik menghasilkan sulaman manik crumble juga sangat mustahak pada anda menjahit hasil corak sulaman manik crumble dengan lebih anggun. Read More

Teknik Manik Bunga Camelia

July 18, 2014 | By | 40 Comments

Mencantikkan Teknik Manik Bunga Camelia

 Teknik Manik Bunga Camelia merupakan antara teknik yang boleh disulam dan dihasilkan dengan cantik. Apabila melakukan teknik ini, anda perlu merapatkan kepingan labuci antara satu sama lain. Agar kepingan labuci tadi dapat mengelilingi Bunga Camelia tersebut dengan cantik.

Read More

16 Jul

By

Jahitan Manik dan Pergerakan Tangan

July 16, 2014 | By |

  Dalam menjahit manik supaya lebih kemas, peranan kedua-dua belah tangan amat penting. In kerana satu tangan digunakan untuk menjahit dan satu tangan lagi digunakan pula untuk menyokong manik supaya ia kemas dan kukuh.

Dengan kedua-dua pergerakan tangan yang saling membantu ini, tidak perlulah benang menjahit manik digunakan sehingga 4 lembar atau lebih. Ia memadai dengan 2 lembar sahaja.

Read More