Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Bagaimana Mengaplikasikan jahitan sulaman manik Pada Hasil Rekaan Baju pakaian Mempelai Anda

September 25, 2014 | By | 60 Comments

Sewaktu menyulam baju pakaian pengantin dengan menggunakan jahitan sulaman manik ia sangat berpandukan pada penggunaan kain jahitan baju pengantin tersebut. Jika dahulunya pakaian pengantin adalah polos, waktu ini pakaian pengantin mewah dengan jahitan sulaman manik menjadi kesukaan para raja sehari.

Kain Lace Bersama jahitan sulaman manik Menghias Baju Pengantin

Bagi membuat jahitan sulaman manik atas fabrik pakaian pengantin, asasnya, fabrik lace menjadi pilihan dalam busana tempahan pengantin. Cuma, anda perlu berhati-hati dalam menjahit jahitan sulaman manik untuk baju pengantin ini kerana wujud sesetengah lace yang bermutu mempunyai jaringan yang besar sehingga menyukarkan anda untuk menjahit jahitan sulaman manik. Selain itu, terdapat juga fabrik lace ini seakan-akan mengecut dan memeri yang menyebabkan apa jua jahitan sulaman manik anda menggelembung. Malahan ia juga mengakibatkan hasil jahitan sulaman manik anda di fabrik pakaian pengantin itu tiada sekata juga sedikit senget.

Menyulam jahitan sulaman manik Di Permukaan Lace Jahitan Baju Pengantin

Oleh itu, dalam membuat jahitan sulaman manik yang cantik di fabrik pakaian pengantin, anda hanya perlu menjahit di permukaan lace sahaja. Ingat! Hanya permukaan lace semata-mata yang perlu disulam dengan jahitan sulaman manik. Sekiranya anda terjahit di fabrik lapisan lace itu ia bakal mengakibatkan kain tersebut berkedut. Dengan ini, jahitan sulaman manik akan menjadi lebih menggelembung juga berkedut-kedut. Oleh yang demikian, anda perlu cermat untuk membuat jahitan sulaman manik pada lace fabrik pengantin tersebut.

Berhati-Hati Ketika Menyulam jahitan sulaman manik di Kain Lace

Sama ada anda suka ataupun tidak, setiap hasil jahitan sulaman manik di fabrik lace busana pengantin anda hendaklah dilaksanakan dengan berhati-hati. Ini kerana kain lace ini memerlukan anda menyulam dengan kemas jahitan sulaman manik atau aksesori lain secara bersilang. Jika tidak, hasil jahitan sulaman manik anda tak akan kemas dan tersusun.

Pastikan Proses Menjahit jahitan sulaman manik Dilakukan Secara Menegak

Selain daripada itu, bagi kain lace yang jalurnya berpetak 4 segi biasa, anda berkemampuan menjahitnya secara menegak atau melintang. Ia juga tak menyukarkan anda kerana anda pasti mampu melihat dengan terang urat kain lace tersebut. Malahan, fabrik sebegini boleh mempercepatkan proses anda sewaktu membuat jahitan sulaman manik.

Selamat mencuba.

Ikhlas,

Syahida Ramli,

Pengasas, Butik Sulaman Sri Classic dan Akademi Sulaman Sri Classic

Belajar jahitan sulaman manik Bersama Kami

Jom Ketahui Teknik dan kaedah Yang Betul dalam menguasai jahitan sulaman manik Bersama Kami!

Submit a Comment